Stajesz przed półką w markecie i atakuje Cię ilość kolorowych butelek z wodą. Rozmaite etykiety, sielankowe krajobrazy, uśmiechnięte niemowlaki, piękne dziewczyny. Te i inne sposoby mają nas zachęcić do kupienia wody konkretnej firmy, przekonania nas, że właśnie za tym logo, kryje produkt smaczny, zdrowy i wartościowy.
Warto patrzeć na etykiety – ale nie na atrakcyjne logo czy buzie rozkosznych bobasków.
Interesować powinny nas co najmniej dwie sprawy: rodzaj kupowanej wody oraz zawartość składników mineralnych w litrze.
Ogólnie wody możemy podzielić na trzy kategorie:
- Źródlane
- Mineralne
- Lecznicze
Na rynku dostępne są też wody stołowe i destylowane. Tym pierwszym nie przysługuje jednak miano naturalnych, a te drugie nie nadają się do spożycia, więc zaledwie o nich wspomnimy.
NATURALNE WODY ŹRÓDLANE
Są wydobywane z czystych źródeł, z płytszych warstw podziemnych. Większość z nich zawiera mniej niż 1000 mg składników mineralnych w litrze, a nawet mniej niż 500 mg/l. Tyle ma właśnie przeciętna woda źródlana, którą możemy kupić w butelkach, w popularnych sieciach sklepów spożywczych. Jest to więc woda nisko zmineralizowana. Często kupujemy tę wodę myśląc, że jest najlepsza – górskie źródło kojarzy nam się ze zdrowiem i czystością. Woda źródlana jest faktycznie czysta – ale przy tym też uboga w składniki mineralne – co może stanowić jej wadę. Niektórzy badacze podają, że generalnie powinniśmy takiej wody unikać, a przynajmniej nie powinna być podstawą naszej diety. Dlaczego? Ponieważ niewielka ilość składników mineralnych może powodować wypłukiwanie minerałów z organizmu i przyczynia się do zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej.
Ma jednak swoje zalety. Np. jest dobra do przygotowywania ciepłych napojów i do gotowania. Ze względu na niską zawartość minerałów nie zostawi osadów na czajniku, garnkach, albo w ekspresie do kawy.
Polecana też jest dzieciom do 6 miesiąca życia – gdyż ich niedostatecznie jeszcze rozwinięty układ pokarmowy, nie jest przygotowany na większe ilości minerałów.
NATURALNE WODY MINERALNE
Wody mineralne pozyskuje się z głębinowych odwiertów. Mają stały skład chemiczny i są bogate w minerały.
Woda średnio zmineralizowana zawiera co najmniej 1000 mg składników mineralnych w litrze. Woda wysoko zmineralizowana, zawiera ich około 2000mg/l. Woda mineralna średnio zmineralizowana to optymalne rozwiązanie właściwie dla większości ludzi. Dostarcza zdrową dawkę składników mineralnych i mikroelementów. Wody wysoko zmineralizowane są dobre podczas upałów, treningów i kobiet w ciąży.
Natomiast muszą na nie uważać osoby, które cierpią na specyficzne choroby np. choroby nerek.
NATURALNE WODY LECZNICZE
Wody lecznicze pochodzą ze specjalnych leczniczych źródeł. Mają nie mniej niż 1000 mg składników mineralnych w litrze i muszą mieć chociaż jeden składnik leczniczy w odpowiednim stężeniu, który w sposób znaczący wpływa na działanie organizmu. Zasoby tych wód są głęboko pod ziemią, odizolowane skutecznie od zanieczyszczeń.
Zależnie od budowy geologicznej regionu, z którego pochodzą, mogą zawierać dobroczynne składniki w rozmaitych stężeniach i proporcjach. Najczęściej składniki te stanowią: magnez, sód, wapń, chlorki i węglany oraz siarczany.
Takie wody mogą nie smakować każdemu – mają specyficzny smak i zapach. Osobiście nie przepadam za takimi wodami, ale znam też osoby, które piją je regularnie. Oczywiście w odpowiednich dawkach.
Bo jak sama nazwa wskazuje są to wody, które mają działanie lecznicze.
Naturalne wody lecznicze nie nadają się więc do picia codziennie i bez ograniczeń.
Pijemy je w umiarkowanym stopniu i najlepiej ich spożywanie skonsultować z lekarzem. Wysokie stężenie składników mineralnych (dla przykładu jedna z wód leczniczych ma aż 23 000 mg/l) nie jest bez znaczenia dla naszego organizmu. Przedawkowana – może nam zaszkodzić. Dlatego warto poradzić się specjalisty, jaka woda lecznicza będzie dla nas najlepsza i w jakich ilościach, zwłaszcza jeżeli cierpimy na jakieś konkretne i poważne choroby.
Warto jeszcze wspomnieć, że zdrowa woda to woda optymalnie dostosowana do konkretnego organizmu.
Jeżeli więc nasza dieta jest bogata w minerały i mikroelementy, może nie być potrzeby picia wysoko mineralizowanej wody. Nadwyżki minerałów np. wapnia, mogą się odkładać w organizmie, co nie będzie dla nas wcale korzystne. Dlatego pamiętaj zależności między dietą a rodzajem i ilością wypijanej wody.
Osobiście jestem wielbicielką pewnej butelkowanej wody mineralnej, ma około 1800mg składników mineralnych w litrze, specyficzny posmak, troszkę słonawy i jest naturalnie lekko gazowana. Nie używam jej tylko do porannej kawy i do gotowania. Od dłuższego czasu zastanawiam się natomiast nad zamontowaniem filtra do wody. Filtry do wody to ciekawe i wygodne rozwiązanie. Pewną alternatywą są tez dystrybutory do wody.
Tym sposobem (aż chce się powiedzieć) płynnie przeszliśmy z podziału wód ze względu ilość składników mineralnych, do formy w jakiej można je pozyskiwać, kupić czy przechowywać.
Nie znoszę smaku tych leczniczych wód. Może są i zdrowe, ale dla mnie nie do wypicia.